"Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal. "  Antonie de Saint-Exupéry

 

Přemýšlíte nad koupí ušlechtilé kočky? Zvíře v domě může obrátit život více méně naruby, proto je vhodné si rozmyslet, zda se kočka do Vašeho života skutečně hodí.

Říká se, že kočka je samostatná a svébytná, má však své potřeby, které jí musíme zajistit.

Máte na ni čas? I když kočka většinu dne prospí, neměla by být pořád sama. Britské kočky se sice nedoprošují pozornosti, jsou ale ve společnosti svých lidí spokojené. Mají rády vyvýšená místa, odkud pozorují chod domácnosti. V případě, že býváte dlouho v práci a kočka by neměla jiného společníka, není špatné si pořídit zrovna koťátka dvě. Samozřejmě za předpokladu, že Vám to podmínky umožňují.

Dalším faktorem je prostor. Britky sice nejsou hyperaktivní tvorové, ale rády se proběhnou, pošplhají a potřebují podněty. Jsou to mohutné kočky, takže vyžadují pevné šplhadlo a větší pelíšky. Pokud budou mít dostatek příležitostí protáhnout se a nabrousit si drápky na místech k tomu určených, nebudou ničit nábytek. Budete mít možnost pro ni utvořit klidný koutek, kde bude mít krmení a někde stranou toaletu? Ušlechtilé kočky není vhodné pouštět ven - hrozí nevyléčitelné nemoci šířící se mezi venkovními kočkami, dopravní nehody, otravy a u těchto koček i krádež - takže jim musíme zajistit plnohodnotný prostor a náplň dne my doma.

Postará se Vám o ni někdo, když pojedete na dovolenou nebo služební cestu? Kočky nerady cestují a většinou mají potíže se změnami, je tedy skoro nutnost, abyste měli někoho, kdo ji bude moci docházet krmit, dát čistou vodu a uklízet toaletu. Některé kočky odmítají vykonat potřebu v již použité toaletě, byl by to pro ně opravdu problém.

U koček, mnohem více než u psů, je probírané téma kastrace. Pokud nechcete nebo nemůžete chovat (ne všechna koťátka jsou prodávána do chovu), je potřeba je po dosažení dospělosti vykastrovat. Většina kocourů značkuje, což by bylo v bytě hodně nepříjemné, a u kočiček je mnohem větší pravděpodobnost zdravotních komplikací, když mroukají a nemohou mít koťata.

A nakonec nezapoměňme na finanční zodpovědnost. Kvalitní krmení i veterinární péče nejsou nezanedbatelné položky.

To je jen stručné nastínění faktorů, nad kterými by se měl každý před pořízením kočky zamyslet. Je to stejné asi u všech zvířat, které si pořizujeme. Musíme něco obětovat, abychom si pak užívali výsadu mít zvířecí stvoření po svém boku.

zpět